Sydafrika tog bronset efter straffdramatik

 Sydafrika slog Demokratiska republiken Kongo efter straffar och tog hem bronset i afrikanska mästerskapen. Det var två lag som efter semifinalförlusterna vädrade bänken och lät flera av sina "ordinarie" startspelare vila. Sydafrika saknade bl.a. stjärnorna Pule Maraisane och Luther Singh medan i Kongos trupp saknade man legenden Richard Ntomba Ekunde.  
 

Kongo var nära att avgöra när man i den 90:e minuten hade en jättechans. Fiston Kalala Mayele tog ned bollen på bröset och men sköt strax utanför. I straffsparksläggningen hade Kongo chansen att plocka hem den eftertraktade bronsmedaljen. Kongo hade hittils satt alla sina straffar medan Sydafrika hade missat sin första men när Kongos lagkapten Chancel Mbemba missade så var det match igen. Sydafrikas eminente målvakt Ronwen Williams blev matchhjälte när han tog den sista straffen och Bafana Bafana fick bronset.

I tipset så var det ju ingen som hade tippat varken Sydafrika elle Kongo till en bronsmatch så inga poäng delades ut. Ett omnämnande till Afrikaexperten som var den ende som tagit DR Kongo till minst en semifinal. Tyvärr så delades det inte ut några stilpoäng för det.

Ikväll spelas finalen mellan Nigeria och hemmanationen Elfenbenskusten och med det så kommer Afcontipset 2023 att avgöras. 

Kommentera här: