Pepe tycker till!

Äntligen ett nytt mästerskap och äntligen ett nytt tips! Då är det som alltid dags för den roliga uppgiften att förmedla kunskap till alla tipsdeltagare och främst till de som inte riktigt har så stor koll på de afrikanska spelarna och inte vet vad ni skall kolla efter när ni slänger på stormötet mellan Mauretanien och Angola på lördagseftermiddagen den 20 januari. Här har jag scoutat och letat efter spännande spelare att hålla ögonen på. Kom ihåg det här mästerskapet om 10-15 år när legender som Didier Drogba, Yaya Touré, Mohamed Salah, Samuel Eto’o och George Weah fått in några nya kamrater i det afrikanska Hall of fame-rummet. Om det finns någon sån ung talang i det här mästerskapet vet man inte, men jag har gett mig fan på att hitta de som har potentialen!

Här nedan har jag rangordnat åtta unga talanger som jag tror kan få ett genombrott i detta mästerskap.

  

 

8. Christopher Wooh, Kamerun

Ålder: 22 år
Position: Mittback
Klubblag: Rennes

Denna försvarstalang har likt många afrikaner en stark koppling till Frankrike. Wooh är född och uppvuxen i Frankrike och tog sig upp via Nancys akademi och gjorde sedan en säsong i Lens innan han sommaren 2022 värvades till Rennes och numera är han en given startspelare i den franska talangfabriken och valde Kamerun som landslag där han debuterade i kvalet till detta mästerskap. Kommer spela en viktig roll när han har ett tungt ansvar att axla, han ska styra en försvarslinje framför målvakten André Onana, som till vardags är bortskämd med världsspelare som Maguire, Evans och Lindelöf framför sig. Kan Wooh hålla samma nivå? Tveksamt, men ett namn för framtiden är det minsann. Intressant gällande Kamerun är att två spelare i världsklass, Joël Matip och Eric Maxim Choupo-Moting har lämnats utanför truppen.

 

 

7. Zito Luvumbu, Angola

Ålder: 21 år
Position: Yttermittfältare
Klubb: Cagliari

En ung kille som 2020 visade prov på hög intelligens när han tackade nej till Manchester United för att skriva på för Cagliari när han väl lämnade Angola för Europa. I Cagliari har han varit sedan dess trots att han lånades ut till Como under en säsong. Har numera regelbundet med speltid i den sardinska klubben och varierar mellan att spela ytter och anfallare. Hans absolut främsta styrka är hans snabbhet vilket kan passa bra för Angola mot de större nationerna där kontringsspelet blir deras främsta vapen. Definitivt en av de mest spännande spelarna som landet fått fram på länge!

 

 
6. Farès Chaïbi, Algeriet

Ålder: 21 år
Position: Yttermittfältare
Klubb: Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt huserar på övre halvan i Bundesliga och jagar för fullt en plats till Champions League nästa säsong, de två spelare som imponerat allra mest den här hösten är svenske Hugo Larsson och algeriern Chaïbi som nu tas ut för att spela sitt första afrikanska mästerskap efter att ha debuterat i kvalet i våras. Till hans stora nackdel så är det en del namnkunniga namn att konkurrera med på de offensiva startplatserna, för visst är det inte alla som kniper en plats före Riyad Mahrez, Islam Slimani, Houssem Aouar, Ismael Bennacer och Nabil Bentaleb? Jag hoppas och tror att unge Farès får speltid ändå och skulle med spänning följa honom isåfall. Det är en kvick och teknisk ytter som mycket väl påminner om landets storstjärna Mahrez i spelstilen. Är det ett mästerskap för att få se och lära sig utav mentorn Mahrez? Eller ska han hitta en position på vänsterkanten och briljera redan nu? Spännande!

 

 
5. Karim Konaté, Elfenbenskusten

Ålder: 19 år
Position: Anfallare
Klubblag: Red Bull Salzburg

För oss som på somrarna brukar ställa oss vid SKF-Arena och titta in de afrikanska talangerna som bjuder på läcker fotboll så kan vi 2017 ha bevittnat en 13 årig Karim Konaté spela för ASEC Mimosas i P17 Elit-klassen. Detta var samma år som svenska stjärnorna Kevin Ackermann, John Ekdal, Gustaf Lagerbielke och Måns Säebbö bevakades lite extra. Noterbart för detta Gothia Cup var att i finalen så gjorde ivorianen Simon Adingra mål för vinnande Right To Dream (från Ghana), idag spelar Simon Adingra i Brighton och är med i den ivorianska truppen och slåss om en anfallsplats tillsammans med just då Karim Konate som sägs vara landets tveklöst största talang och i ett mästerskap där stjärnan Wilfried Zaha inte är med kommer andra anfallare att få kliva fram. Blir det Adingra? Blir det Konaté?

Att Karim Konaté numera spelar för Red Bull Salzburg känns som ett tecken på att han kan bli nästa rejäla stjärna att säljas därifrån. Tidigare har vi ju sett stjärnor som Sadio Mané, Erling Haaland och Karim Adeyemi lämna RB Salzburg för att göra succé i de större ligorna. Håll ett öga på Karim Konaté!

 

 

  

4. Yankuba Minteh, Gambia

Ålder: 19 år
Position: Yttermittfältare
Klubblag: Feyenoord

Spännande med en spelare från Gambia här, inte sant? Inte minst med tanke på vilken otrolig grupp de hamnat i där Gambia tveklöst spås bli slagpåsen när man möter länder som Senegal, Kamerun och Guinea. Men även här finns det något intressant att bevaka! Unge Yankuba Minteh lämnade Gambia för Europa så sent som förra året när danska Odense visade prov på kraftigt scoutingnätverk. Succén kom omgående och i somras kunde Odense casha in närmare 100 miljoner (sek) för honom när den nyrika jätten Newcastle letade efter framtida lekkamrater för den gode Alexander Isak. Däremot så lånades han direkt ut till Feyenoord där han redan gjort sig ett namn på ”De Kuip” och belönats med rikligt mycket speltid i både Eredivisie och Champions League, där han i sista matchen mot Celtic även gjorde ett mål. Kommer definitivt vara ett namn för framtiden och det förvånar mig inte om han är en startspelare för Newcastle redan nästa år.

 

 
3. Ernest Nuamah, Ghana

Ålder: 20 år
Position: Yttermittfältare
Klubb: Lyon

Vi tänker tillbaka till sommaren 2018 när man stod på Heden och kikade in Right To Dream från Ghana. Som alltid så var det världsklass på fotbollen man fick beskåda och vi hoppar hela vägen fram till finalen. På ena sidan stod såklart Right To Dream, på den andra sidan stod IFK Göteborg, tränade av Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller. IFK Göteborg hade då spelare som Benjamin Nygren och Emil Holm i laget, men denna dunderduo fick se sig besegrad av Right To Dream vars duo bestod av Mohamed Kudus och Ernest Nuamah. Båda två är med i truppen och även om Kudus hunnit lite längre och idag är en storstjärna i West Ham så skall vi inte utesluta någon liknande stor framtid för Nuamah som i somras köptes in från danska Nordsjaelland för 25 miljoner euro efter att förra året vunnit priset som årets spelare i den danska superligan! Är det bara jag som är trött på att danskarna hittar varenda afrikansk stjärna trots att det är vi som har Gothia Cup?
Nuamah har givetvis tuff konkurrens om platserna i Ghana, men borde helt klart få sin speltid och visst skall det bli spännande att följa?

 

 

 

2. Bilal El Khannouss, Marocko

Ålder: 19 år
Position: Offensiv mittfältare
Klubblag: Genk

 

Den belgienfostrade Bilal börjad 2009, fem år gammal spela fotboll för Anderlecht men lämnade sedan som 15 åring för Genk, där och då var han ett givet inslag i de belgiska pojklandslagen men väl efter att han blommat ut och befäst en startplats i Genks A-lag så var Marocko snabba med att kapa signaturen för landslaget, annat än hur den gode Janne hanterar situationen med Roony Bardghji som fortfarande har två-tre andra landslag som han skulle kunna välja. Marocko var inte blyga alls och troligtvis kommer 19-årige Bilal att vara en nyckelspelare redan i detta mästerskap och jag personligen är helt övertygad om att han kommer att nå riktigt långt. Det skulle inte förvåna mig om något storlag pungar ut den rejäla summa som Genk kommer att kräva redan till sommaren. Ett bra mästerskap här skulle ju inte minska hans värde.  Bilal El Khannouss styrkor är att han är svår att ta bollen ifrån, han har även en god teknik och har en mycket skicklig passningsfot. Låter det trots allt inte som en spelare som Pep Guardiola skulle älska att få utveckla? Personligen så tycker jag gärna att den dörren får hållas helt öppen.

  

 

1.Ousmane Diomande, Elfenbenskusten

Ålder: 20 år
Position: Mittback
Klubblag: Sporting CP

Här hade man önskat att kunna sprida ut nationaliteterna på den här listan och slippa dubletter, men när det finns så mycket talang i det ivorianska laget blev det omöjligt att välja en. Ousmane Diomande som nyss fyllde 20 år är redan given i det portugisiska storlaget Sporting, där han tar kommando över defensiven och lämnar offensiven till storstjärnan Viktor Gyökeres, en taktik som fungerat utmärkt i höst då Sporting i skrivande stund toppar den portugisiska ligatabellen.  Hur hittade han till Sporting? Jo det gjorde han så sent som för snart ett år sedan efter att danska Midtjylland sålt honom i januari 2023 för 150 miljoner (sek). Sporting som signat ett långt femårskontrakt och satt en utköpsklausul på närmare miljarden är nog fortfarande säkra på att de har gjort ett kap och jag är beredd att tro de har rätt. Som spelstil så skulle Diomande kunna jämföras med Bayern-stjärnan Upamecano, fast utan att göra lika många misstag. De fysiska delarna är väldigt lika, han är snabb och stark. Förväntar mig att Diomande är given som mittback för Elfenbenskusten i detta mästerskap, även om han konkurrerar med rutinerade spelare som Willy Boly och Evan N’Dicka. Ser vi honom i Premier League inom två år? Ja något behöver ju Manchester United göra åt försvarsproblemen.